Zit ik wel goed? Klachten door een ingezakte werkhouding
Gemiddeld brengen we tussen de 7 en 10 uur op één dag zittend door. Natuurlijk verschilt dit per dag, per persoon en per beroep aanzienlijk, maar toch is dit een representatief gemiddelde. Zitten hoeft ook helemaal niet zo slecht te zijn, maar een hoop lichamelijke klachten zijn hier toch aan gerelateerd. Met name als we langere periodes achter elkaar in dezelfde houding zitten kan dit een oorzaak zijn van houdingsgerelateerde klachten. Maar wat zijn deze klachten precies? In deze blog nemen we een aantal klachten door en geven we een paar tips om de klachten te verminderen. En misschien wel beter: te voorkomen.
Deze klachten kunnen het gevolg zijn
De meest voorkomende houdingsgerelateerde klachten zitten in het bovenste deel van ons lichaam. Dit zijn vooral spierklachten in de nek, schouders en rug. Maar wist je dat ook hoofdpijn, bil-klachten en pijn in de polsen een oorzaak van een slechte zithouding kunnen zijn? Deze klachten kunnen al snel over het hoofd gezien worden als we kijken naar onze werkhouding maar zijn even vervelend en belangrijk.
De meeste pijnklachten worden veroorzaakt door overmatige inspanning van een bepaalde spier of regio in het lichaam. Een goed voorbeeld is pijn in je nek en schouders, tijdens het werken maken we vaak onbewust in deze regio extra spanning die bij stress nog erger wordt. Hierdoor ontstaat er een overbelasting van de spier die zich uit in een stekende of drukkende pijn. Dit kan in bijna elk gebied in het lichaam voorkomen als we te lang in dezelfde houding (in dit geval zittend) werken en hierbij onbewust spanning maken. Hoe langer we hierna doorwerken in hetzelfde ritme met de pijnklachten kan deze pijn zich ook gaan uitstralen in andere regio’s. Dus wat kan je er nu zelf aan doen om de klachten te verminderen of beter nog; te voorkomen?
Waarom tussendoor bewegen belangrijk is
Er bestaat géén perfecte werkhouding die voor iedereen goed is. Elk lichaam is anders en zo is ook elke werkhouding anders. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat langdurig in een goede houding zitten ook niet goed voor je is. Heel verwarrend natuurlijk, maar het is echt zo. Een heel uur in dezelfde houding zitten is gewoonweg niet goed voor je lichaam. Probeer daarom zoveel mogelijk te wisselen tussen houdingen en tussendoor te bewegen. Zet op je telefoon een timer voor 20 of 30 minuten. Gaat de timer af? Haal dan bijvoorbeeld een kopje koffie, ga even naar de wc of doe een korte stretch.
Een goede houding
Natuurlijk kan je na deze 20 minuten ook van houding wisselen. Let hierbij op de volgende punten:
- Zet beide voeten goed op de grond voor voldoende steun
- Zit met een rechte rug, het liefst met steun van een rugleuning
- Laat je armen rusten op de tafel of armleuningen van de stoel
- Ontspan je schouders
- Zet het beeldscherm op een goede hoogte zodat je op ooghoogte kan werken
Samen jouw klachten verhelpen
Nog steeds veel klachten tijdens het werken en/of erna? Neem contact met ons op voor een afspraak. Dan kijken we samen naar de beste manier om de klachten te verminderen en in de toekomst te voorkomen!