Spelen met je baby

Voor sommige ouders gaat dit heel natuurlijk. Maar andere kersverse ouders weten soms niet zo goed hoe ze met hun baby kunnen spelen. ‘Hij slaapt, drinkt en poept eigenlijk alleen maar,’ is dan ook een vaakgehoorde uitspraak. Maar spelen met je baby is zeker een optie en het is hartstikke leuk!

 

Vooral de eerste drie maanden is het lastig om met je kindje te spelen. Baby’s zijn namelijk klein en kwetsbaar, en grote mensen handen zijn groot en sterk. Spelen met je baby versterkt de band met jouw kindje. Het daagt uit waardoor je baby wat vlotter door de motorische ontwikkeling heengaat, maar het draagt ook bij aan een goed slaapritme.

 

Maar wat kun je dan doen met je baby? Allereerst is het goed om te weten dat ieder kind zich ontwikkelt op zijn eigen manier en zijn eigen tempo. Vergelijk jouw kind dus vooral niet met een kind van je buurvrouw.

Spelen op de buik

Spelen op de buik is eigenlijk het belangrijkste ‘spel’ wat je kunt spelen. Dit is de sleutel voor andere motorische mijlpalen. Ook versterkt het de rugspieren. Eigenlijk zorgt het liggen op de buik voor bewegingsvrijheid bij een kindje. Als kindjes klein zijn vinden ze het natuurlijk nog fijn om lekker veel te knuffelen en bij papa of mama te zijn, maar er komt een moment dat ze graag willen bewegen over de grond. Dan is het erg frustrerend als dit niet lukt. Het is dus verstandig om al vroeg te investeren in het leuk maken van buiklig, zodat je kindje hier later profijt van heeft.

Oefenen met buiklig

Spelen op de buik is heel zwaar, want je beweegt tegen de zwaartekracht in. Daarnaast groeit een hoofdje in het eerste levensjaar hartstikke snel, waardoor ook echt wel wat gewicht wat opgetild moet worden.

 

In eerste instantie oefen je buiklig door je kindje op je borst te leggen en elkaar aan te kijken. Dit is een veilige manier om te oefenen, want papa of mama is heel dicht bij en er is oogcontact. Hoe lager je zelf gaat zitten, hoe hoger het hoofdje opgetild moet worden, hoe zwaarder het wordt. Verder kun je buiklig toevoegen aan bijvoorbeeld het verschonen. Zo heb je toch iedere keer even een momentje op de buik, waardoor een kindje meer aan buiklig gewend raakt. Later kun je buiklig wat uitbreiden door actief tegenover elkaar te gaan liggen op de buik, en samen te spelen met bijvoorbeeld een rammelaar, bal of een knisperboekje.

 

Het is aan te raden om 3x per dag te oefenen in buiklig en dit steeds een beetje te verlengen in tijd. Je zult merken dat de tijd steeds sneller gaat oplopen, want het wordt steeds een beetje leuker! Papa’s opgelet, want vliegtuigje spelen met je kindje is lachen geblazen.

 

Vindt jouw kindje het echt niet leuk om te liggen op de buik, is het meteen huilen geblazen en heb je geen idee hoe je je kindje langer op de buik kan laten spelen? Neem laagdrempelig contact op met de praktijk, we helpen jullie graag!

Rollen

Als je kindje het spelen op de buik al een beetje onder de knie heeft, kun je vanaf een maand of drie gaan oefenen met het rollen. Rol je kindje van de ene kant naar de andere kant van de speelmat en weer terug. Doe dit meerdere keren achter elkaar en doe dit vooral met veel plezier samen. Je zult merken dat je kindje steeds meer mee gaat doen en het rollen vanzelf gaat overnemen.

Welk speelgoed is leuk voor mijn baby?

Allereerst is het goed om te weten dat veel speelgoed in de box zorgt voor veel prikkels, maar ook voor verveling. Er is dan te veel om mee te spelen, waardoor een kindje niet goed weet waarmee ze willen spelen. Leg dus een paar dingetjes in de box en wissel dit iedere maand af met wat nieuws. Daarnaast zien kindjes in het begin vooral contrasten, dus zorg voor speelgoed met wat fellere kleuren, of juist zwart-wit. Zorg daarnaast voor verschillende soorten materiaal en niet alleen voor knuffels. Jongere kindjes spelen juist wat liever met wat harder materiaal.

Met een speelmat op de grond

De box is een kleine ruimte. Dit is een fijne plek om even rustig alleen te spelen. Maar als je samen wilt spelen, is de box minder praktisch. Samen spelen is het leukst op de grond, want op de grond kom je verder en ontdekken de kinderen de wereld. Het is de moeite waard om te investeren in een leuke grote speelmat voor op de grond. Samen spelen is ten slotte leuker dan alleen.

Welk speelgoed raden we af?

Wat vliegt de babytijd voorbij! Voor je het weet kan jouw kindje alweer zitten of staan. Het is heel verleidelijk om dan een loopstoeltje te gebruiken. Want voor een kind is dit immers dolle pret. Het creëert namelijk bewegingsvrijheid. Toch?

 

Het tegenovergestelde is waar. Een loopstoeltje kan zelfs een vertraging in de loopontwikkeling veroorzaken, waardoor later juist frustratie ontstaat. Om te leren lopen moeten kinderen verschillende stadia in de motorische ontwikkeling doorlopen, zoals: liggen, rollen, zitten, kruipen en staan. Om deze activiteiten uit te kunnen voeren is de ontwikkeling van het evenwicht essentieel. Kinderen moeten bij het lopen hun lichaam in balans kunnen houden en hun spieren op het juiste moment aansturen. Een loopstoeltje zou deze ontwikkeling kunnen verstoren.

 

Wil je het lopen juist wat oefenen en stimuleren, gebruik dan een blokkenduwkar of een loopauto.

Veel speelplezier!

Hopelijk heb je zo voldoende handvatten om met je baby te spelen en de motorische ontwikkeling te bevorderen. Wil je meer informatie, tips of een afspraak maken? Neem contact op met onze praktijk via 06-22141265 of stuur een e-mail naar info@kotkb.nl.

Swoosh_oranje-cta-balk_bovenkant

Aanmelden voor oefentherapie?

maak een afspraak of bel naar: 06-22141265

Maak een afspraak
krokie_cta
Swoosh_onderkant

© Kinderoefentherapie Kaag & Braassem

Vind ons ook op: