Slapen en nachtdiensten, wat helpt?

Ben jij politieagent, verpleegkundige, werk je in een nachtwinkel of heb jij een ander beroep waarbij je onregelmatig moet werken? Dan is slaap misschien wel een heel actueel onderwerp bij jou thuis. Wil jij jouw slaapkwaliteit verbeteren? Wij geven je een aantal tips!

Tip 1: huisgenoten

Als het stil is, val je makkelijker in slaap. Maar als je huisgenoten hebt, zijn zij overdag misschien juist wél in de weer. Het is daarom handig om ervoor te zorgen dat er bijvoorbeeld op een andere dag wordt gestofzuigd, als jij overdag wilt slapen. Of laat je kinderen bij een vriendje spelen.

Tip 2: zonnebril

Gebruik een zonnebril! Fijn om te hebben als je naar huis rijdt in het ochtendzonnetje. Maar ook voor verduistering op de slaapkamer, al kun je dan natuurlijk ook een slaapmasker gebruiken.

Tip 3: slaap in twee blokken

Vaak lukt het niet om na je nachtdienst weer een lange ‘nacht’ te maken. Verdeel je slaap daarom in twee blokken van drie uur: één bij thuiskomst uit werk en één na de lunch. Zo kun je tussendoor wat eten en bewegen, waardoor je weer goed in slaap valt. Voor de volgende nachtdienst begint heb je dan ook nog voldoende tijd om wat te eten, te bewegen en tv te kijken.

Wist je dat schermtijd in de avond voor je nachtdienst ervoor zorgt dat je beter wakkerblijft?

Tip 4: voeding

Voldoende eten is belangrijk voor je energie. Zorg dan ook dat je goed eet voor en tijdens je nachtdienst, maar eet minder koolhydraten. Dit zorgt ervoor dat je alertheid constant blijft.

Verschillende soorten diensten

Werk jij vaker ochtend- en middagdiensten? Dan ervaar je dit waarschijnlijk als minder belastend, want het past vaak beter in ons normale ritme.

Werk je een vroege dienst? Probeer dan zoveel mogelijk het normale ritme te behouden. Door eerst licht te ontbijten en pas steviger te ontbijten op het tijdstip dat je dit normaal ook zou doen, zorg je ervoor dat je bioritme gelijk blijft.

Bij een hele vroege dienst ben jij waarschijnlijk degene die rekening moet houden met de rest van het gezin. Zorg dat je in de avond al je spullen inpakt, zodat je ‘s ochtends zo min mogelijk herrie in huis maakt.

Meer informatie

Heb je nog niet genoeg aan bovenstaande tips en kan jouw slaap wel wat verbetering gebruiken? We helpen je graag! We gaan samen op zoek naar de knelpunten in jouw situatie. Vervolgens werken we aan de verbetering van de slaap.

Slaapoefentherapie is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en heeft een praktische, goed toepasbare aanpak. Neem voor meer informatie over de behandelingen en slaapoefentherapie contact op met onze praktijk.

Vergoeding

De behandelingen voor volwassenen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Er wordt geen aanspraak gemaakt op het eigen risico. Het is afhankelijk van de zorgverzekeraar hoeveel behandelingen worden vergoed. De praktijk heeft met alle zorgverzekeraars een contract.

Swoosh_oranje-cta-balk_bovenkant

Aanmelden voor oefentherapie?

maak een afspraak of bel naar: 06-22141265

Maak een afspraak
krokie_cta
Swoosh_onderkant

© Kinderoefentherapie Kaag & Braassem

Vind ons ook op: