Sensorisch materiaal, wat is dat?
Spelen in een rijstbak, lekker met je handen door een laag scheerschuim glijden of zelf aan de slag en slijm maken. Dit zijn allemaal voorbeelden van sensorisch materiaal, maar wat is dat nu precies en waar is het goed voor?
De voordelen van sensorisch speelgoed
Werken met dit soort sensorisch speelgoed noemen we sensorisch spel en dit heeft heel veel voordelen voor de ontwikkeling van de je kind! Het is namelijk goed voor:
- het verbeteren van de fijne motoriek
- creativiteit
- zelfvertrouwen
- hand-oogcoördinatie
Maar los hiervan is het ook een hele fijne manier voor kinderen om te ‘ontprikkelen’.
Ontspannen
Sommige kinderen vinden het lastig om gedurende de dag te ontspannen en rust te vinden op school en ontploffen vervolgens thuis in woedeaanvallen of huilbuien. Voor deze kinderen kan het heerlijk zijn om even tussendoor tot rust te komen en de zintuigen op een bewuste, rustige manier te prikkelen. Hiervoor is sensorisch spel een uitstekende manier.
Alle zintuigen prikkelen
Voor het sensorische materiaal draait het om het prikkelen van alle zintuigen, denk hierbij aan voelen, ruiken, kijken, proeven en luisteren. Zo kan je aan de slag met een leuke gekleurde rijstbak, of verstop je de dino’s van je kind in scheerschuim (zet een bak met water ernaast om ze af te spoelen) of misschien is vingerverven of zelf slijm maken veel leuker.
Het belangrijkste is om goed in te spelen op de interesses van je eigen kind. Laat ze dus vooral meedenken en aanvullingen maken op jouw plan! Zo help je niet alleen de ontwikkeling van het sensorische spel maar ook het verbeteren van de fantasie en creativiteit van je kind.