Oefentherapie en sportblessures
Sporten is heel belangrijk voor kinderen, het bevordert een goede motorische ontwikkeling en heeft daarnaast een positief effect op de mentale gezondheid. Tijdens het sporten kunnen er helaas ook blessures ontstaan. Wat zijn veelvoorkomende sportblessures én hoe kun je deze voorkomen?
Veelvoorkomende blessures
Verstuiking of verrekking
Dit gebeurt wanneer de spieren en banden van het gewricht te ver worden opgerekt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het enkelgewricht. De huid rondom het gewricht kan dan blauw verkleuren en er kan zwelling optreden. Een verstuiking of verrekking is een voorbeeld van een acute sportblessure. Bij een acute blessure worden de vuistregels Peace and Love gehanteerd. Peace staat voor relatieve rust. Daarna komt love: liefde, aandacht en actie om optimaal te herstellen.
Groei gerelateerde blessures
Deze blessures zoals Morbus Sever (hielpijn) en Osgood Schlatter (kniepijn) komen vaak voor bij sportende kinderen in de groei. De botten van het kind groeien dan sneller dan de spieren en pezen. Ook is de aanhechting van deze spieren en pezen nog niet volledig gehard. Hierdoor ontstaat er een disbalans. Met sporten kan het lichaam dan worden overbelast waardoor er pijnklachten ontstaan.
Wist je dat er voor koelen geen duidelijk wetenschappelijk bewijs bestaat? Koelen blijkt een pijn dempend effect te hebben maar de aanwezigheid van zwelling heeft een belangrijke rol in de eerste fase van herstel.
Alle zintuigen prikkelen
Oefentherapie helpt niet alleen bij het herstel van sportblessures, maar ook bij het voorkomen ervan. Wij richten ons op pijnverlichting, het verbeteren van mobiliteit, kracht en stabiliteit. Ieder kind is uniek, daarom is onze aanpak persoonsgericht en stellen we graag samen met jou en jouw kind een persoonlijk behandelplan op die gericht is op duurzaam herstel. Zo zorgen we er samen voor dat uw kind weer met plezier en vertrouwen kan sporten!