Door de ogen van zwemjuf Manon
Zwemmen is een standaard vaardigheid die een kind moet leren. Door de complexiteit en combinatie van bewegingen, leert het ene kind dit sneller dan het andere kind. Door onze samenwerking met Sportbedrijf Kaag en Braassem helpen wij kinderen die hier moeite mee hebben. Manon van Egmond geeft zwemles in de Tweesprong en neemt ons mee in het leren zwemmen.
Ervaren zwemjuf
Manon is 21 jaar oud en geeft al bijna zes jaar zwemles. Manon: “Ik ben begonnen met zwemmen bij de Leidse reddingsbrigade. Mijn hele familie is hier lid van. Toen ik zelf alle diploma’s had gehaald, ben ik begonnen met assisteren van de ABC-zwemlessen en het reddingszwemmen. Sinds september 2022 geef ik ook zwemlessen in de Tweesprong.”
Van een hobby je werk maken
“Eerst zag ik zwemmen alleen als hobby en wilde ik bij Defensie. Dit is vanwege blessures niet gelukt. Bij de Leidse reddingsbrigade vroegen ze waarom ik geen zwemonderwijzer wilde worden. Ik had daar zelf nog niet over nagedacht maar ik ben heel blij dat ik nu die stap gemaakt heb!”
Van de eerste zwemles tot zwemdiploma C
Zwemmen leer je niet van de ene op de andere dag. “De meeste kinderen beginnen als ze vier jaar oud zijn met zwemles. Ze komen dan in een groep die voor het A-diploma oefent en gaan pas naar de volgende groep als zij deze gehaald hebben.”
Het belangrijkste vindt Manon dat de kinderen plezier hebben tijdens de zwemles. “De zwemles moet leuk zijn. We beginnen dan ook altijd met een spelletje als warming-up en de laatste vijf minuten mogen de kinderen spelen in het recreatiebad. Daartussen oefenen we gericht op het onderdeel waar we mee bezig zijn en leren we de kinderen iets nieuws.”
Extra aandacht en begeleiding
Als een kindje moeite heeft met zwemles valt dit niet altijd direct op. “Vaak merk je pas als je een aantal lessen een bepaalde slag geoefend hebt of een kindje wel of niet meekomt met de groep. Dan heeft een kindje extra aandacht nodig, doorlopen we de slag stap voor stap en geven we extra tips. Ook overleg ik met de zwemcoördinator, misschien heeft zij nog tips die ik niet heb geprobeerd.”
Samenwerking Sportbedrijf Kaag en Braassem en OTKB
Als alle extra aandacht en tips niet helpen, schakelt Manon OTKB in. “Dan bel ik met de ouders van het kindje en vertel ik hen over onze samenwerking. De ouders reageren hier altijd goed op en zijn blij dat we nog naar een oplossing kunnen kijken voor het zwemprobleem.”
Manon merkt ook in haar lessen dat de hulp van OTKB haar vruchten afwerpt. “Bij de ene slag zie je eerder vooruitgang dan bij de andere. Bij de borstcrawl zie je het verschil al met een paar werken. Bijvoorbeeld als een kindje het lastig vindt om de armen goed over het water te krijgen. Bij de schoolslag duurt het vaak iets langer, maar uiteindelijk lukt dat de kindjes ook.”
Meer informatie
Heb jij vragen of wil je meer informatie na het lezen van deze blog? Neem dan gerust contact met ons op of loop even langs de zwemjuf of -meester om te kijken wat het beste is voor jouw kind.