De W-zit, waarom niet en wat wel?
Sommige kinderen zitten het liefst in de W-zit, een omgekeerde kleermakerszit. Bij deze houding zit het kind op de knieën met de onderbenen naar buiten gedraaid en plat op de grond. Als deze houding langere tijd aangehouden wordt, kan dit leiden tot gewrichts- en spierklachten.
Stabiliteit en balans
In veel gevallen is de W-zit geen probleem. Kleine kinderen zitten vaak in de W-zit, omdat het een stukje stabiliteit en balans geeft. Daarnaast kunnen zij in deze positie gemakkelijk bij het speelgoed op de grond komen.
Negatieve gevolgen W-zit
Je moet er wel op letten dat jouw kindje niet te vaak of te lang in de W-zit zit. Als dit op langere termijn gebeurt, kan dit namelijk verschillende negatieve gevolgen met zich meebrengen:
- Gewrichts- en spierklachten, met name in de rug, heupen, benen en voeten
- Moeilijkheden bij het behouden van het evenwicht
- Moeite met het uitvoeren van bepaalde bewegingen
- Strakke spieren in de benen, heupen en enkels
- De motorische ontwikkeling stokt
Zo kan het ook zorgen voor X-vormige benen en naar binnen gedraaide voeten. Wat weer effect kan hebben op alle bewegings- en sportactiviteiten, denk aan springen en lopen. De houding kan bij ernstige gevallen ook leiden tot een dislocatie van de heup. Kortom, de W-zit is geen houding om te stimuleren. Zeker niet wanneer het kindje ouder is dan twee jaar.
Verschillende zithoudingen stimuleren
Welke zithoudingen zijn dan wél goed? De kleermakerszit of zittend op de knieën met de billen óp de voeten zijn prima zithoudingen voor kinderen. Andere posities zijn ook goed, zolang de benen maar symmetrisch zijn aan elkaar. Een wisselende speelplek kan deze verschillende houdingen ondersteunen. Zo is op de grond spelen goed voor de ontwikkeling, maar is aan tafel op een krukje of stoel een goede houding om mee af te wisselen.
De W-zit afleren
Door alert te zijn op de houding en het kind zich er ook bewust van te maken, leert een kind de W-zit vaak snel af. Mocht je toch twijfelen of het idee hebben dat er sprake is van een motorische ontwikkelingsachterstand? Neem contact met ons op, we kijken en denken graag met je mee!