4
Swoosh_bovenkant_footer

Sensorische informatieverwerking

Sensorische informatieverwerking (SI) of prikkelverwerking gaat over het verwerken van prikkels die binnen komen via onze zintuigen. Als jouw kindje hier moeite of problemen mee ervaart kan dit vervelende gevolgen hebben in de motorische en/of sociaal-emotionele ontwikkeling. Problemen in de prikkelverwerking kunnen onder andere zichtbaar zijn in het bewegingsgedrag, eetgedrag en plasgedrag van jouw kind.

Veelvoorkomende klachten bij een SI-probleem

  • Onrustig, veel bewegen, niet of slecht stil zitten
  • Slap in bewegen, slappe spieren hebben, hangerig
  • Moeite met eten van bepaalde structuren
  • Niet goed aanvoelen wanneer je naar de wc moet
  • Gevoelig voor aanrakingen van anderen, niet vies willen worden
  • Angstig, heftige schrikreacties op geluiden
  • Moeite met concentratie, aandacht in de klas

Wanneer ga je naar de SI-therapeut?

We moeten allemaal de hele dag door prikkels verwerken en voor de een gaat dit makkelijker dan de ander. Zodra de problemen zodanig zijn waardoor ze het dagelijks leven beïnvloeden en de ontwikkeling van jouw kind tegen houden is het goed om een SI-therapeut op te zoeken.

krokie_header_kinderen-detail
Swoosh_lichtoranje-balk_bovenkant

Hoe zien de behandelingen eruit?

We brengen de hulpvragen en de problemen in kaart door middel van een intake, onderzoek en observaties. Daarna stellen we in samenspraak met de ouder(s) een behandelplan op op maat.

Tijdens de behandelingen wordt er gekeken naar manieren om de sensorische informatieverwerking te verbeteren en worden er strategieën bedacht om het dagelijks functioneren makkelijker te maken. Dit wordt onder andere gedaan door te werken met materiaal dat de zintuigen stimuleert en door het gebruik van hulpmiddelen. Zoals een verzwaringsdeken, kauwketting of een wiebelkussen. Daarnaast wordt er ook gekeken om eventuele aanpassingen in de school-, werk- of thuissituatie te maken. En tot slot wordt er op een speelse manier geoefend met het kind.

Neem contact op

Vergoeding

Oefentherapie voor kinderen valt onder het basispakket van de zorgverzekering. Dit betekent dat je de eerste 18 behandelingen automatisch vergoed krijgt. Er wordt geen aanspraak gemaakt op het eigen risico.

Meer informatie
Swoosh_oranje-cta-balk_bovenkant

Aanmelden voor oefentherapie?

maak een afspraak of bel naar: 06-22141265

Maak een afspraak
Swoosh_onder_krokie_cta

© Kinderoefentherapie Kaag & Braassem

Vind ons ook op: