Slaapproblemen bij volwassenen, hoe slaapoefentherapie je kan helpen

Een goede nachtrust is voor iedereen belangrijk. Hoeveel slaap je nodig hebt per nacht is voor iedereen anders, maar voor de meeste mensen bestaat een goede nachtrust uit ongeveer 6-8 uur slaap. Daarnaast slapen we niet allemaal elke nacht even goed, een verstoorde nachtrust komt bij iedereen weleens voor. En dit heeft vaak ook geen groot effect op ons dagelijks leven. Maar wat als dit steeds vaker gebeurt? En wat als dit wel een effect heeft op het dagelijks functioneren? Slaapproblemen kunnen serieuze klachten veroorzaken, in deze blog gaan we daar dieper op in.

Slaapproblemen herkennen

We spreken van slaapproblemen of slapeloosheid als je vaker dan drie keer per week slecht slaapt en dit ook merkt in het dagelijks functioneren. Of eigenlijk het gebrek hiervan. Je kan slapeloosheid herkennen door het hebben van een slecht(er) slaappatroon. Hierbij slaap je slecht in, word je tussendoor vaak wakker en/of juist heel vroeg wakker waarna je niet meer kunt slapen.

Als je één nacht slecht geslapen hebt, merk je dit vast ook een beetje overdag. Je drinkt een extra kopje koffie en je hebt misschien ook minder energie en moeite met concentreren. Als die ene nacht verandert in drie nachten of meer zul je merken dat de klachten overdag ook toenemen. Zo ben je vaker moe en prikkelbaar thuis en op werk heb je moeite met concentreren waardoor je minder goed kan presteren. Dit zijn natuurlijk erg vervelende klachten die serieuze gevolgen kunnen hebben.

De oorzaak van slapeloosheid

De oorzaken van slapeloosheid zijn vaak terug te vinden in het dagelijks leven. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op jouw slaappatroon en dus slaapproblemen kunnen veroorzaken. Denk aan:

  • Stress
  • Veranderingen in je leven (een nieuwe baan, een geboorte, etc.)
  • Psychische problemen

Controle over jouw slaapcyclus

Maar wat kan een oefentherapeut doen? Bij OTKB zijn we gespecialiseerd in het behandelen van slaapproblemen. Margriet kijkt graag met jou mee naar je slaaphygiëne. Dit omvat alles wat je voor, tijdens en na het slapen doet. Door bijvoorbeeld het bijhouden van een slaapdagboek en slaap-waak agenda krijg je meer inzicht in jouw slaappatroon. Naast het geven van adviezen wordt er ook geoefend met ontspanningsoefeningen om meer controle te krijgen over jouw slaapcyclus.

Meer informatie

Wil je meer weten over slaapoefentherapie of wil je een afspraak inplannen bij Margriet? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Swoosh_oranje-cta-balk_bovenkant

Aanmelden voor oefentherapie?

maak een afspraak of bel naar: 06-22141265

Maak een afspraak
krokie_cta
Swoosh_onderkant

© Kinderoefentherapie Kaag & Braassem

Vind ons ook op: